Det sker ikke så tit, at medierne dykker ned i og bringer fortællinger fra Bestyrelsesland, så derfor heppede og hujerede jeg også på Erhvervsliv Aarhus den dag, hele forsiden var dedikeret til 3 forskellige historier fra SMV-Bestyrelsesland.
Her fortæller advokat Carl Erik Skovgaard bl.a., at bestyrelsesarbejdet er verdens bedste job - og jeg er slet ikke uenig.
Car Erik er - kan vi roligt sige - én af de erfarne typer, med 30 poster under bæltet men samtidig er han også én af dem, der dyrker det værdiskabende bestyrelsesarbejde og hepper på nye profiler i de danske bestyrelser.
Jeg arbejder selv i bestyrelsen med Carl-Erik i designvirksomheden Says Who, og jeg lærer så meget, hver gang vi er sammen. Samtidig genkender jeg også de ting, Carl-Erik slår på i artiklen. Her siger han nemlig:
- Som bestyrelsesmedlem får jeg mulighed for at arbejde sammen med nogle virkelige dygtige mennesker. De behøver ikke være højtuddannede, de kan også være specialister på et snævert område. Men det er enormt inspirerende.
- Jeg føler, jeg er på evig efteruddannelse, og der går ikke en dag, hvor jeg ikke lærer noget nyt, lyder det fra Carl Erik Skovgaard.
Han forsømmer heller ikke at give bestyrelsesuddannelserne et skud for boven, og så kommer han én af de oftest forekommende fordomme i møde. Han drømmer nemlig (heller) ikke om bestyrelsesposter i børsnoterede selskaber:
- Jo større virksomheden er, jo mindre indflydelse har det enkelte bestyrelsesmedlem. Derfor søger jeg ikke de børsnoterede. Jeg vil gerne have en diversitet i både store og små virksomheder, men de skal være et sted, hvor jeg aktivt kan gøre en forskel, siger Carl Erik Skovgaard.
Det kan godt være, at jeg hverken har eller drømmer om at få lige så mange poster som Carl Erik, men jeg deler hans værdier, og jeg deler hans betragtninger om det fuldkommen fantastiske arbejde, der pågår ude i SMV-bestyrelserne.
Hop selv ind og læs hele artiklen her.
Her skriver jeg også om det værdiskabende bestyrelsesarbejde:
Jojo, du får masser af viden og masser af værktøjer på en bestyrelsesuddannelse. Men det allervigtigste, du skal udvikle er noget helt andet.
Læs med her.
Svaret er ja, men sørg for at der er fuld åbenhed, og vær opmærksom på alle nuancerne.
Dem serverer jeg for dig lige her.
Jeg har efterhånden mange episoder af min podcast, som handler om de første, spæde skridt til den første bestyrelsespost.
Dem har jeg samlet her - til dig, der også er klar til at tage de første skridt ud i bestyrelsesland.
Jeg var til konference, og hen over frokosten sad jeg sammen med én, som havde taget en bestyrelsesuddannelse og nu var i tvivl om, hvordan hun rent faktisk skulle finde en bestyrelsespost.
Det møder jeg (desværre) ganske ofte, men her havde hun selv en idé om, hvad hun ville gøre, og derfor spurgte hun også mere konkret:
Er der ikke et sted, jeg kan dele min profil?
...og jo, der er flere steder, og dem deler jeg her.
Jeg deler også, hvad du ellers kan gøre for at øge sandsynligheden for at lande de dersens poster.
Det er endnu et af de spørgsmål, jeg får igen og igen:
Er der ikke et sted, hvor man bare kan finde alle bestyrelsesposter?
Et Jobindex for bestyrelser?
Det korte svar er nej. Fordi uendeligt få bestyrelsesposter slås åbent op.
Men der er flere steder, du kan følge med, for ikke at misse de åbne opslag, der trods alt findes.
Få de direkte links lige her.
Hver gang jeg starter en ny bestyrelsesuddannelse op, skal vi selvfølgelig lære hinanden at kende, og for at det hele ikke ender i endeløse opremsninger af alenlange CV'er, stiller jeg 3 simple spørgsmål:
Hvad hedder du?
Hvad laver du i dit daglige arbejde?
Hvad er din motivation for at være med her på uddannelsen?
Her er motivationen særligt interessant, for de seneste år er der flere og flere, som er med, fordi de drømmer om et mere fleksibelt arbejdsliv - og her passer bestyrelsesarbejdet perfekt ind i ligningen.
Skal du *ikke* ha’ en bestyrelsesuddannelse?
I hvert fald ikke lige nu?
Så ka' det være, du alliw'l gerne vil ha' adgang til en del af pensum - på lyd?
Ja?
Her deler jeg de vigtigste episoder af min podcast til dig, der gerne vil blive klogere på selve arbejdet i bestyrelseslokalet.
Ser du også alle dem, der er super aktive på LinkedIn og tænker... Ain't gonna happen!
Well, så er det godt, der er mange andre muligheder for at lande den første - eller den næste - bestyrelsespost.
Læs selv med her.
Nyt onlinekursus lander søndag den 7. juli:
Sådan lander du din første - eller din næste - bestyrelsespost 🎯
Jeg har især 3 beskeder til bestyrelsesland:
🗣 Ikke flere evighedsbestyrelser
🗣 Ikke flere alvorlighedsbestyrelser
🗣 Ikke flere rene kontrolbestyrelser
De 3 ting er også omdrejningspunktet, når jeg underviser.
Læs selv med her.
På billedet er jeg eksaminatortypen, der bare er dybt taknemmelig for igen at se et hold fyre den af til eksamen på en bestyrelsesuddannelse.
Denne gang på den interne bestyrelsesuddannelse for medlemsskolerne ved Danmarks Private Skoler.
Nøj, hvor var de dog knivskarpe, og jeg konstaterer igen, at de - såkaldt - professionelle bestyrelser absolut intet har på de frivillige. Læs selv med her.
Jeg ved ikke, om I kan mærke det, men der er noget i gang, og der er noget på vej.
Won't lie. Der er dage, hvor jeg slår mig selv i hovedet og har røg ud af ørerne i ren frustration over, hvor l-a-n-g-s-o-m-t det går med at ruske op i bestyrelsesland.
Og så er der dage som flere gange i løbet af 2024, hvor jeg har mødtes med de kuld af unge, som har meldt sig til Ung i Bestyrelsen: Et initiativ fra Foreningen Danske Kulturbestyrelser, som vil bringe de unge i spil i de danske kulturbestyrelser.
Læs med her. Det er helt fantastisk.
Ting tager tid. Særligt i bestyrelsesland.
Jeg oplever det i mit eget bestyrelsesvirke, og jeg oplever det på nogle bestyrelsesuddannelser.
Men sådan behøver det ikke være. I hvert fald ikke på de bestyrelsesuddannelser, hvor jeg bliver inviteret indenfor til at undervise.
Derfor er jeg også vildt begejstret for bestyrelsesuddannelsen i Holte. Her spilder vi nemlig ikke tiden.
Læs med her.
I foråret 2024 blev jeg inviteret med i juryen til kåringen af Årets Offentlige bestyrelse. Det er altid en ære at blive spurgt, og jeg stiller selvfølgelig op, hver gang jeg kan byde ind med mit perspektiv på bestyrelsesagendaen.
Også her - selvom jeg denne gang følte mig en smule på udebane. Jeg har nemlig ikke ret meget erfaring med offentlige bestyrelser - og så er jeg også instinktivt en smule (absurd meget!) skeptisk, når det er ikke er kompetencer, der bestemmer, hvem der arbejder i ben bestyrelse. Læs med her.
Her er de. Første hold på bestyrelsesuddannelsen med fokus på ESG og digitalisering. Forskellige CV’er og forskellige baggrunde og med masser af forskellige fokusområder ift. bestyrelsesarbejdet.
Men alle er de særligt interesseret i, hvordan bestyrelsen kan byde begavet ind på de to største strategiske agendaer i disse år.
De har nemlig valgt bestyrelsesuddannelsen med fokus på ESG og digitalisering.
Nysgerrig? Læs med her.
Hvis du følger med her på kanalen, fordi du er klar til at byde ind på de første - eller næste - bestyrelsesposter, vil jeg bare gerne sige tusind tak. Tak fordi du følger med - og tusind tak for du også har lyst til at byde ind på bestyrelsesarbejdet. Det er såååå vigtigt, at vi får mange flere forskellige kompetencer, erfaringer og talenter i spil i de danske bestyrelser. Vil du også i gang? Så vil jeg helt vildt gerne vise vej til din første bestyrelsespost. Læs med her.
Jeg får v-i-r-k-e-l-i-g mange historier fra bestyrelsesland.
En masse gode.
En masse dårlige.
En masse, der fylder mig med optimisme.
...og en masse, der sætter mit indre totalt i brand.
Få en af de virkelig gode historier lige her >>
Der er fuld smæk på bestyrelsesuddannelserne for tiden, og alle undervisningsdage er skønne, men de allerbedste er alliw'l dem, hvor jeg får lov til at bringe nye bestyrelsesspirer i spil .
Defor også helt på toppen over 2 store initiativer, som lige nu adresserer de unge - og deres vej ind i de danske bestyrelser.
Læs med her.
Vil du også gerne lande din første bestyrelsespost?
Så er der masser af inspiration at hente i andres historier.
Det kan nemlig lade sig gøre, og der er et væld af forskellige veje til den første post.
Find masser af inspiration i andres historier lige her >>
Der er den form for eksaminer, som er præget af svedige håndflader, hektisk gestik og ord, der snubler ud af munden.
…og så er der eksamen på bestyrelsesuddannelsen, som hver gang er en kæmpe fornøjelse.
Særligt fordi jeg som eksaminator og underviser er stolt som en hønemor over hvor dygtige alle deltagerne er blevet. Hvor mange værktøjer de mestrer, og hvor meget flair og fingerspitzgefühl, de har for bestyrelsesopgaven.
Læs mere her.
Hvem er mon de virksomhedsejere, der vælger at åbne døren for nye typer af bestyrelsesmedlemmer?
Hvorfor gør de det?
Får de noget ud af det?
Og i så fald: Hvad?
Læs med her og mod en inspirerende flok af virksomhedsejere, der opfordrer alle andre til at komme i gang.
Synes du også det er svært at få fod på, hvad du egentlig skal kunne for at bidrage i en bestyrelse? Det kan jeg godt forstå. Det er super svært at gennemskue. Men det handler om kontrolopgaven, om ledelsesopgaven og om strategiopgaven, og det er ikke rocket science. Læs mere her.
Jeg plejer at bruge et billede à la dette, når jeg underviser nye bestyrelsesspirer i at finde vej til den første bestyrelsespost. Det handler nemlig om at så en masse frø i verden. Det gjorde Catrine, og sådan landede hun sin første bestyrelsespost på bare 3 uger. Nysgerrig? Læs mere her.
Dét her har jeg altså glædet mig til at dele 😍
Det handler (blandt andet) om:
⭐️ Hvordan du finder din første – eller næste – bestyrelsespost
⭐️ Hvordan du helt konkret kan bruge en bestyrelsesuddannelse
⭐️ Hvordan du kan tackle afslag og nej’er
Jeg siger det bare: Vi er mange, som kan lære MEGET af Tina 🔥
Læs med og lad dig inspirere her!
Så er den her: Bestyrelsesrapporten 2024 fra BoardPartner. En af de rapporter, jeg bruger allermest, når jeg underviser og når jeg holder foredrag, fordi den kortlægger det danske bestyrelseslandskab i sin helhed. Ikke kun de store, ikke kun de små, ikke kun de børsnoterede, ikke kun et udsnit, som det ellers er tendensen i mediebilledet. Men alle danske virksomheder og deres bestyrelser. Bestyrelsesrapporten er derfor en gave for en bestyrelsesaktivist, og jeg har kastet mig over konklusionerne. Læs selv med her.
Her gang der er mange åbne opslag, bliver min indbakke oversvømmet af gode spørgsmål, og senest fik jeg et af de spørgsmål, som jeg endnu ikke havde besvaret på hverken blog eller i podcast før, nemlig:
”Jeg vil gerne søge en af posterne.
Hvordan skriver jeg en god ansøgning?”
Find selv svaret her.
Hvorfra får du dit el? Dit vand? Din varme? Tag et kig på regningen og gå så på google og lav en søgning. Så kan du se, hvordan bestyrelsen er sammensat, og hvordan man kommer på valg. Læs mere her.
Hvordan overbeviser man 300 dedikerede medlemmer, når der er tale om et demokratisk valg i en medlemsejet bestyrelse? 🤔
Dét ved Mette - og vi er så heldige, at hun gerne vil dele sin historie samt alle tips og tricks med os. Mette er mega sej og inspirerende, så det må du altså ikke gå glip af 💥
Læs med og lad dig inspirere her!
Niklas Hall er endnu én af de inspirerende og relatérbare rollemodeller for alle jer, der læser med her på Nyibestyrelsen.dk. Han anbefaler blandt andet:
⭐️ Som ny i en bestyrelse er det godt med ydmyghed og undren
⭐️ Frivillige bestyrelser kan også noget - undervurder ikke læringen derfra
Læs med og lad dig inspirere her!
Nej, du behøver (bestemt) ikke en bestyrelsesuddannelse for at byde ind i en bestyrelse. Sådan har jeg sagt i årevis, fordi jeg synes det var fuldkommen håbløst, at alle nye bestyrelsesspirer skal være totalt overkvalificeret ift. til dem, der har bemandet vores bestyrelser i årevis. Men der er selvfølgelig mere at sige. Læs selv med her.