Ditte Hartvig: Vejen til min første bestyrelsespost

Jeg har mere end én gang harceleret over den lave værdisættelse af de såkaldt “bløde” kompetencer i bestyrelsesarbejdet. For det første fordi de på ingen måde er bløde. Det er noget af det hårdeste og mest bad ass overhovedet at kunne få mennesker til at performe.

Derfor blev jeg også så glad, da jeg pludselig en dag på LinkedIn så, at Ditte Hartvig havde landet (endnu) en bestyrelsespost.

Jeg kender ikke Ditte, men jeg blev glad, fordi Dittes CV (heller) ikke ligner det gængse CV på “Et Bestyrelsesmedlem”™️ - og deri ligger hele styrken.

Vi har jo netop brug for nogle, der ikke ligner alle de andre, og som byder ind med nye kompetencer og perspektiver i bestyrelseslokalet.

Derfor spurgte jeg også straks Ditte, om hun mon havde lyst til at dele sin historie, og heldigvis takkede hun hurtigt ja. Så hermed: Endnu en vej ind i bestyrelseslokalet.

Hvad laver du i dit daglige arbejde?

Jeg arbejder i dag som Group HR Business Partner i en virksomhed, der har haft en flot vækst. Her arbejder jeg i en bred rolle som talent- og ledelsesrådgiver. Mit fokus er på hele people-paletten. Jeg er optaget af at omsætte forretningsstrategier til konkrete indsatser ud fra overbevisningen om, at det er mennesker og deres adfærd, der i sidste ende står bag realiserede resultater og dermed virksomhedens succes.

Dertil arbejder jeg som censor på bachelor-, kandidat- og MBA-studierne i organisation, strategi og ledelse på universiteterne i Danmark. En rolle som bidrager til at holde mig skarp indenfor fagområdet.

Endelig arbejder jeg til tider frivilligt, bland andet under starten af coronaen, hvor jeg hjalp forskellige mennesker, der var blevet opsagt, med rådgivning om at komme videre til deres nye job qua min erfaring med at sidde på den anden side af bordet ifm. ansættelser.

 Min erfaring bygger på ledelses- og konsulentroller, hvoraf jeg har erfaring med en del forskellige brancher, som har krævet, at jeg hurtigt har skulle sætte mig ind i forskellige forretningsmodeller. Fællesnævneren har været forretningsudvikling, strategieksekvering og realisering af menneskeligt og forretningsmæssigt potentiale.

Hvorfor valgte du at gå ind i bestyrelsesarbejdet?

 Rollen som bestyrelsesmedlem tiltalte mig, da man i denne rolle både har ansvar, er en strategisk sparringspartner samt fra et helikopterperspektiv kan bidrage med input til, hvordan man kan gøre forretningen endnu bedre.

Jeg drives af at gøre en forskel og trives i rollen, hvor opgaven går ud på at realisere ambitioner, herunder realisere vækstplaner.

Da jeg arbejdede som ekstern ledelsesrådgiver oplevede jeg desuden i dialogen med en række forskellige administrerende direktører, at nogle direktører savnede reel sparring og strategisk indspark fra bestyrelsen. På baggrund af disse dialoger begyndte drømmen om at kunne gøre en forskel i bestyrelseslokalet at spire.

Havde du nogle forbehold eller fordomme om bestyrelsesarbejdet, der holdt dig tilbage?

Da jeg startede som ekstern ledelsesrådgiver, herunder også som rådgiver på executive og senior level, stødte jeg på et billede af, at en del personer, der varetog denne rolle, køns-, alders- og erfaringsmæssig typisk så anderledes ud end mig. Dette samme overordnet billede kan ses i bestyrelser. Min erfaring blev, at det gik fint på trods. Så det har ikke holdt mig tilbage.

Som i enhver rekruttering, her også gældende ift. rekruttering af bestyrelsesmedlemmer, så tror jeg på, at man skal rekruttere mennesker ud fra, hvad de er, og ikke mindst HVEM, de er.

Dertil har jeg haft gode mennesker omkring mig, som kender og tror på mig – og dermed positivt har opmuntret mig til at følge mine drømme. Dette har måske pustet til min typiske Pippi Langstrømpe-tilgang

”Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert!”

Endelig har jeg med i bagagen hjemmefra fået mod og et tankesæt, der går på, at ”Går det ikke, så går det nok alligevel.” og min erfaring er, at det jo oftest går - grundet dedikation, stor arbejdsindsats og viljestyrke.

Helt fra barnsben har jeg stødt på det at skille sig ud. Eksempelvis startede jeg et år tidligere i skole. Min mor har fortalt mig, at skolen var imod en tidlige skolestart, da de var bange for, at jeg blev skoletræt. De tog fejl, må man sige… Man skal være tro mod sig selv - uanset hvad andre, særligt dem som ikke kender en, kan have af fordomme. Alder og køn kan være anderledes, end hvad man typisk ser - for mig er det ikke vigtigt: Det centrale er, at du kan og vil bidrage.

Hvordan fik du din allerførste bestyrelsespost?

Min første bestyrelsespost fik jeg ved at ansøge en opslået stilling, som jeg så i en gruppe for bestyrelsesnetværk på LinkedIn. Stillingen vægtede ledelsesudvikling og var en vækst-case, som er spot on ift. min baggrund.

Hvad kan du bidrage med i bestyrelseslokalet - og hvordan skaber det værdi for virksomheden?

Jeg skal alene arbejde i en bestyrelse, hvor jeg føler, at jeg kan skabe værdi. Min erfaring og passion ligger særligt hos små og mellemstore virksomheder med vækstambitioner, der har behov for at skalere deres forretning for at kunne realisere deres vækststrategi.

Her bidrager jeg fagligt med min brede baggrund indenfor forretningsudvikling, digitalisering, strategi, vækst, ledelse og HR. Min faglighed trækker jeg naturligvis med ind, og så bidrager jeg med personlige egenskaber som mod, beslutningskompetence, strategisk og kommerciel mindset.

Dertil min ‘to serve & to challenge’ tilgang, som går på, at jeg er der for både at støtte og servicere, men også at udfordre og komme med nye vinkler – noget som jeg har gjort i mange år som ledelsesrådgiver på højt niveau.

Og allervigtigst bidrager jeg med dedikation og en stærk vilje til succes.

Hvad er det allerbedste ved at arbejde i en bestyrelse?

Det allerbedste er arbejde målrettet, strategisk og visionært på baggrund af den dedikation og synergi, der opstår sammen med andre dygtige og kompetente mennesker – hvor vi alle har et fælles mål: at løfte virksomheden til next level. 

Andet du gerne vil dele?

Til dem, der drømmer om at kaste sig over bestyrelsesarbejdet, anbefaler jeg følgende:

  • Brug LinkedIn. Jeg oplever, at Linkedin er et godt værktøj ift. at række ud efter bestyrelsesposter. Jeg har positive oplevelser ift. opsøge og blive kontaktet ift. dialoger omkring bestyrelse og poster. Disse dialoger er blandt andet opstået på baggrund af egne indlæg, hvor jeg har gjort opmærksom på egne ambitioner indenfor bestyrelsesarbejde.

  • Lav dit bestyrelses-CV. Mange oplever, at gode refleksioner opstår i denne øvelse, og du bliver endnu skarpere ift. at kommunikere hvem du er, og hvad du kan bidrage med.

  • Sæt personlige mål. Stop op og nedskriv et eller to konkrete mål. Eksempelvis at du ønsker din første bestyrelsespost indenfor 6 måneder. Bryd derefter målet ned i konkrete aktions, som du skal gøre, for at kunne realisere dette. Husk dertil at prioritere – og ikke mindst lave fravalg, for at kunne blive i stand til at eksekvere.

  • Hav modet og sig højt, hvad du kan og vil. Ingen andre kan læse dine tanker.

  • Udvid og tag fat i dit netværk og dygtiggør hele tiden dig selv. Styrk eventuelt dit bestyrelsesnetværk og kompetencer ved at tage en bestyrelsesuddannelse, deltage i netværksarrangementer og drik en kop kaffe med andre, der er endnu mere dygtige end dig selv og som har erfaring med bestyrelsesarbejde. 

Her kan du finde flere veje til den første bestyrelsespost: