God governance

Hvad laver man egentlig i en bestyrelse?

 

Således et ofte forekommende spørgsmål, når taler falder på mit bestyrelsesarbejde. Og det er et super godt spørgsmål, for de fleste har et billede af bestyrelsen som et obskurt, lukket rum, hvor kun de få ved, hvad der sker. Og det er selvfølgelig et problem. Derfor vil jeg gerne være med til at åbne døren og fortælle, hvad der egentlig sker og fortælle om god governance eller på dansk: God selskabsledelse.

Arbejdet falder overordnet set i 3 dele: Kontrolfunktionen, ledelsesrollen og det strategiske ansvar.

Selskabsloven §115

Det korte svar - og lidt kedelige - svar - på spørgsmålet fremgår af Selskabslovens §115:

I kapitalselskaber, der har en bestyrelse, skal denne ud over at varetage den overordnede og strategiske ledelse og sikre en forsvarlig organisation af kapitalselskabets virksomhed påse, at

  • 1) bogføringen og regnskabsaflæggelsen foregår på en måde, der efter kapitalselskabets forhold er tilfredsstillende,

  • 2) der er etableret de fornødne procedurer for risikostyring og interne kontroller,

  • 3) bestyrelsen løbende modtager den fornødne rapportering om kapitalselskabets finansielle forhold,

  • 4) direktionen udøver sit hverv på en behørig måde og efter bestyrelsens retningslinjer og

  • 5) kapitalselskabets kapitalberedskab til enhver tid er forsvarligt, herunder at der er tilstrækkelig likviditet til at opfylde kapitalselskabets nuværende og fremtidige forpligtelser, efterhånden som de forfalder, og bestyrelsen er således til enhver tid forpligtet til at vurdere den økonomiske situation og sikre, at det tilstedeværende kapitalberedskab er forsvarligt.

Det betyder helt overordnet, at bestyrelsen skal sikre, at selskabet drives (økonomisk) forsvarligt. Det kalder man også bestyrelsens kontrolfunktion.

God selskabsledelse

I Danmark har vi Komitéen for God Selskabsledelse, hvor du kan finde yderligere oplysninger, hvis der er noget, du er i tvivl om. En af de mere pædagogisk bearbejdede sektioner er fx sektionen med oftest stillede spørgsmål og svar, ligesom man kan finde nogle hjælpeværktøjer og inspiration til formuleringer mv. 

Besøg selv Komitéen for God Selskabsledelse her: www.corporategovernance.dk

Governance som digitalt værktøj

En anden og mere pædagogisk tilgang til governance-delen kommer fra Ole Borch, der med SuccessInTheBoardRoom.com har udviklet et koncept, der netop fokuserer på god governance. Ole har selv en baggrund som advokat og en lang bestyrelseskarriere, så her er vi i de allerbedste hænder, og jeg konsulterer stadig denne bog, når jeg møder noget nyt på min vej.

Den vigtige kontrolfunktion

Og det er altsammen fint. Kontrolfunktionen skal være der. Den er der af en årsag, og man behøver bare nævne IT Factory, O.W. Bunker, Roskilde Bank, Genan og Nordisk Fjer, før alvoren indfinder sig i bestyrelseslokalet. Vi er der for at sikre, at den slags sager ikke gentager sig.

Når det så er sagt, er der heldigvis mange andre elementer i bestyrelsesarbejdet.

Når man ikke er ekspert i regnskab og jura

Jeg forsøger selv at angribe ansvaret med åben pande, og eftersom jeg ikke fx har den regnskabsmæssige ekspertise til at gennemskue alle tal i alle detaljer, er der en række opmærksomhedspunkter for sådan én som mig:

  • Får vi tallene til tiden? Afholdes møderne som aftalt?

  • Er der uregelmæssigheder i afrapporteringen?

  • Har vi et tilstrækkeligt oplyst grundlag at træffe beslutninger på?

  • Bliver alle kommentarer - også de kritiske - ført til referat?

Kort sagt: Stoler jeg på direktionen og føler jeg, der er et samarbejde og en lydhørhed over for bestyrelsens evt. kritiske bemærkninger? Stoler jeg på, at de regnskabs-, finans- og juridisk kyndige i bestyrelsen dækker den flanke forsvarligt af? Så er jeg rolig og fokuserer i højere grad på den udviklingsorienterede del af bestyrelsesarbejdet.

Uddannelse og yderligere viden

Derudover har jeg taget uddannelse og fulgt seminarer for at få styr på det med ret & pligt. 

Jeg udbyder også selv bestyrelsesuddannelser, og så afmystificerer jeg bestyrelsesansvaret her i min podcast.