Jens Kristian Stenstrup: Et virkelig godt eksempel på, at de unge også både kan og vil byde ind i vores bestyrelser

Kun 12% af alle bestyrelsesmedlemmer er under 40 år. 

Men hvorfor er det sådan? 🤔

Jeg synes simpelthen, at det er SÅ vigtigt, at vi inviterer de unge indenfor i bestyrelseslokalet. 

De unge har også en masse at byde ind med - og det er 27-årige Jens Kristian Stenstrup et rigtig godt eksempel på 🤩

Jens Kristian har selv taget teten til sin første bestyrelsespost, hvor han siger følgende: 

🗣💬 “Jeg har ikke på noget tidspunkt følt, at jeg ‘falder igennem’ eller at jeg ikke har kunnet være med på niveauet. Tværtimod har det virkelig motiveret mig, at jeg har sat med til bords - og dermed fået lov til at vise, hvad jeg kan bidrage med”. 

Det er verdens bedste eksempel på, at unge på *ingen* måde vil falde igennem, når de træder ind i bestyrelseslokalet. Efterfølgende er Jens Kristian også kommet med i PlanBørnefondens advisory board 👏🏼

Jens Kristians historie er super inspirerende for alle unge, der gerne vil i gang - og ikke mindst for alle de fremsynede bestyrelser, som overvejer, om de unge måske også skulle ha’ en plads - eller i det mindste - en stemme ved bordet.

Jeg kan ikke få armene ned 🙌🏼 Vi har brug for mange flere som Jens Kristian. Han er mega sej og inspirerende. Faktisk er vi så heldige, at han gerne vil dele sin historie med os her på Nyibestyrelsen.dk. Læs med og lad dig inspirere her!

Hvad laver du i dit daglige arbejde?

Til dagligt læser jeg en kandidat i erhvervsøkonomi og IT på CBS. 

Ved siden af studiet har jeg et studiejob hos Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, hvor mine arbejdsopgaver blandt andet er rapportering, dataanalyse og udvikling - her udarbejder jeg også materiale til ledelses- og styregrupper, som der træffes beslutninger ud fra. 

Derudover sidder jeg i bestyrelsen på Egmont Kollegiet samt i PlanBørnefondens Youth advisory board.

Hvorfor valgte du at gå ind i bestyrelsesarbejdet?

Jeg interesserer mig meget for politik og samfund - og samtidig havde jeg et ønske om at bidrage på en konstruktiv måde. Til at starte med vidste jeg ikke helt hvordan, så jeg begyndte at overveje forskellige udvalg på mit kollegie. Det endte med, at jeg valgte at stille op til bestyrelsesvalget på Egmont Kollegiet, da jeg havde et ønske om en overordnet strategisk/politisk rolle. 

Som en lille bonusinfo kan jeg tilføje, at mine forældre også har boet på Egmont Kollegiet - her har min far tidligere været en del af forretningsudvalget og bestyrelsen, hvilket helt sikkert også har været med til at inspirere mig og bane vejen for mig.

Havde du nogle forbehold eller fordomme om bestyrelsesarbejdet, der holdt dig tilbage?

Jeg havde faktisk ikke rigtigt nogle forbehold eller fordomme om bestyrelsesarbejdet. Skal jeg være helt ærlig, så vidste jeg ikke så meget om det og havde heller ikke forholdt mig til det som sådan. 

Jeg har generelt et åbent og nysgerrigt mindset, hvor jeg drives af at gøre en forskel med de kompetencer og erfaringer, som jeg har i rygsækken.

Hvordan fik du din allerførste bestyrelsespost?

For cirka 5 år siden flyttede jeg til Egmont Kollegiet på Østerbro. Kollegiet rummer 492 beboere, som hvert år vælger fire personer til at repræsentere dem. 

Forretningsudvalget på Egmont Kollegiet består af fire juniorer (som bor på kollegiet) og fire seniorer (som udpeges af blandt andre Københavns Universitet, CBS, DTU og Egmont). Her afholdes årligt 3-4 møder. 

Jeg valgte at stille op i bestyrelsen på Egmont Kollegiet for 5 år siden.

Der blev udskrevet valg i oktober. Herefter blev der sendt flyers rundt, og der blev lavet promovering på Facebook. Faktisk var der også en valgdebat i salen, hvor de forskellige kandidaterne fik taletid.

Dem som fik flest stemmer blev indstillet til bestyrelsen. Jeg havde ikke de store forventninger, da jeg var forholdsvis ny på kollegiet - men jeg blev valgt, og har nu arbejdet i bestyrelsen i 5 år. 

Der var opstilling igen i oktober 2022, hvor jeg ikke valgte at stille op. Efter 5 år i bestyrelsen på Egmont Kollegiet, så vil jeg gerne prøve noget nyt og i stedet fokusere på andet arbejde, såsom advisory boards samt at opbygge et netværk inden for “unge i bestyrelser” segmentet. 

Har du fået flere poster siden?

Efter 2,5 år i bestyrelsen på Egmont Kollegiet faldt jeg over et opslag, hvor PlanBørnefonden søgte et nyt bestyrelsesmedlem med kompetencer inden for digital forretningsudvikling. Da jeg så stillingsopslaget var ansøgningsfristen næsten udløbet, og jeg valgte derfor at skrive til PlanBørnefonden. Jeg skrev, at jeg havde set deres opslag, men at jeg ikke nødvendigvis ville søge den specifikke post, men at jeg gerne ville bidrage på den ene eller anden måde i PlanBørnefondens bestyrelse. 

PlanBørnefonden svarede, at de var i gang med at etablere et youth advisory board, hvor jeg kunne komme i betragtning. Efter noget tid blev jeg kontaktet af en kommunikationsansvarlig hos PlanBørnefonden, som sendte stillingsopslaget til deres nye youth advisory board. Dog søgte de unge mellem 18 og 25 år, og jeg var på daværende tidspunkt lige fyldt 26 år. 

Jeg sad med følelsen af, at være for ung til “de rigtige bestyrelser” og for gammel til youth advisory boards. Og hvad gør man så lige?

Jeg skrev tilbage, at jeg lige var fyldt 26 år. De svarede, at jeg desværre var udenfor aldersspændet, hvilket selvfølgelig var ærgerligt. Efter en måneds tid kontaktede de mig igen, hvor de fortalte, at de havde udvidet aldersspændet. Jeg søgte herefter straks posten, og endte med at få den. I dag sidder vi 7-8 unge mennesker i PlanBørnefondens youth advisory board. Vi er tre medlemmer på 26-27 år, og det yngste medlem er 19 år. Der er altså stadig et aldersspænd, hvilket både har fordele og ulemper. 

Ikke alle unge har fundet deres retning og specialisering. Og det er også mere end okay - min erfaring er bare nogle gange, at det kan være en udfordring for helt unge at følge med, når snakken bliver for intern, strategisk og politisk. Med andre ord, så er der en risiko for at de kan føle sig tilovers. Omvendt vil jeg dog også sige, at det kan være en kæmpe fordel. Eksempelvis er mange unge jo eksperter i Instagram, TikTok, trends indenfor den målgruppe osv.

Min erfaring er derfor, at det er vigtigt, at virksomhederne overvejer; Hvad har vi brug for? Hvilke profiler vil vi gerne have ind?

Hvad kan du bidrage med i bestyrelseslokalet - og hvordan skaber det værdi for virksomheden?

Jeg har en dyb indsigt i spændingsfeltet mellem økonomi og IT herunder blandt andet:

  • Cost-benefit-analyser - kan IT-implementeringer betale sig?

  • Brugen af data - hvordan kan vi omsætte vores data til brugbar viden og eventuelt udvikle nye produkter?

  • Digitalisering generelt

  • Analyse af aktuelle situationer i politik

NGO-branchen boomer ikke af CBS’ere, så på den måde skiller jeg mig også ud fra mængden.

Hvad er det allerbedste ved at arbejde i en bestyrelse?

Det allerbedste er helt klart at sidde med ved bordet - og ikke mindst at arbejde strategisk og langsigtet. Jeg motiveres af at træffe beslutninger, sætte nogle mål og bidrage til en udvikling. For mig giver det virkelig mening at bidrage til, at det sted jeg er bliver en bedre version af sig selv.

Mine erfaringer på ‘bestyrelsesrejsen’ indtil videre er virkelig positive. Når først døren til Bestyrelsesland er åbnet og man er med til bords, så har det virkelig været spændende og lærerigt. Jeg har ikke på noget tidspunkt følt, at jeg ‘falder igennem’ eller at jeg ikke har kunnet være med på niveauet. Tværtimod har det virkelig motiveret mig, at jeg har sat med til bords - og dermed fået lov til at vise, hvad jeg kan bidrage med.

Eksempelvis når vi i youth advisory boardet har arbejdet med en specifik opgave, så har vi efterfølgende præsenteret den for bestyrelsen. Der har reaktionerne været meget positive. Med andre ord, så har bestyrelsesmedlemmerne været blæst bagover over hvor meget advisory boardet faktisk kan byde ind med set på strategi, indsatsområder, nye tiltag, ideer og meget mere. Som medlemmer i advisory boardet er vi blevet mødt af “Hold da op - I kan bidrage med meget mere end vi havde turde forestille os”. 

Det synes jeg, er virkelig fedt. Det giver følelsen af, at det giver mening. Omvendt vil jeg også sige, at det er et skulderklap til de virksomheder, som tør at invitere unge mennesker ind og dermed sætte fagligheden i spil. De får nemlig rigtig meget igen.

Har du nogle ønsker til fremtiden?

I fremtiden har jeg et ønske om at blive mere involveret i forskellige brancher - om det er i bestyrelse eller advisory board er ikke afgørende. 

Jeg har været i kontakt med en virksomhed, som er ved at etablere et youth advisory board. Her har jeg givet inputs til, hvad man skal være opmærksom på, når man inviterer unge mennesker indenfor (med udgangspunkt i mine erfaringer fra PlanBørnefonden). Efterfølgende har jeg faktisk også søgt en stilling i det pågældende advisory board. 

I nogle brancher er et youth advisory board en nødvendig mellemvej. Jeg synes dog det kunne være fedt, hvis virksomhederne turde gå all in ved at sætte fagligheden på spil og invitere unge direkte ind i “de rigtige bestyrelser”. Det arbejder jeg i øjeblikket på i samarbejde med et netværk - og det gør jeg netop fordi, at min erfaring er, at unge mennesker kan bidrage med meget mere end virksomhederne forestiller sig. Med andre ord, så skal unge talenter ikke undervurderes.

Er der andet, som du gerne vil dele?

Vi ser ind i en fremtid, hvor klima, beskæftigelse og fastholdelse af arbejdskraft er højt på dagsordenen. Vi ser ind i en demografisk udvikling, hvor der bliver markant flere ældre end unge. Det vil sige, at arbejdsstyrken bliver forskudt rigtig meget. Med andre ord, så bliver efterspørgslen efter unge mennesker (som kan noget) ret høj. Det kræver derfor, at man lytter til unge mennesker - netop fordi vi er fremtiden, og det er os som skal skabe fremtiden. 

Jeg vil opfordre alle unge mennesker til at involvere sig i en eller anden form for fællesskab, forum, netværk eller lignende. Der er rigtig mange muligheder - og det giver simpelthen så meget med perspektiver fra forskellige vinkler. 

Vi unge mennesker, som er lidt i mindretal, skal også have en stemme. Vi er fremtiden.

Foto: PlanBørnefonden

Her kan du finde flere inspirerende rollemodeller: