Kan man finde en bestyrelsespost på en halv time?

Kan man finde en bestyrelsespost på en halv time?

Måske ikke, men en tirsdag morgen i marts gjorde vi et ærligt forsøg.

Carsten Sølund havde inviteret til morgenkaffe på Clubhouse, og emnet var “Vejen til den første bestyrelsespost” - mit absolutte yndlingsemne.

Nu er det stadig ikke ret mange, der er på Clubhouse, og jeg havde helt ærligt også selv mine forbehold, for jeg synes ikke det ligefrem var mere Social Media, jeg manglede i mit liv, men jeg tog udfordringen op og må konstatere, at det kan noget.

Derfor vil jeg også forsøge at gi’ dig et indblik i, hvad der skete, da vi brugte en halv time på Clubhouse en tirsdag morgen i marts.

Vejen til min første bestyrelsespost

Carsten indledte med at byde alle velkommen og bad mig introducere mig selv. Det blev den ultrakorte version om at jeg selv blev bestyrelsesmedlem ved et tilfælde, fordi jeg på ingen måde kunne se mig selv som en del af persongalleriet.

Jeg synes faktisk det lød super kedeligt, og jeg kunne ikke slet se, hvordan jeg kunne bidrage - fordi jeg simpelthen ikke anede, hvad der skete derinde bag den lukkede dør.

Long story short blev det startskuddet til Nyibestyrelsen.dk, for hvis jeg havde svært ved at gennemskue, hvad der er brug for, hvordan man arbejder og ikke mindst hvordan man finder vej, var der nok andre, som havde det på samme måde.

Jeg har aldrig mødt Carsten før dette møde på Clubhouse, så jeg spurgte også ham, hvorfor han var nysgerrig og havde valgt at tage emnet op.

Ejerlederens perspektiv

Carstens interesse stammer - interessant nok - fra den anden side af bordet. Han har nemlig selv startet en virksomhed, og her erkendte han tidligt, at han havde brug for hjælp til at få godt styr på driften.

Derfor tog han kontakt til nBoard, som hjalp ham med at etablere sit første advisory board. Han var på jagt efter nye perspektiver og nogle, der kunne udfordre hans idéer, inden han bare eksekverede løs.

Det har han nu fået i sit advisory board. Faktisk sagde han det klart og tydeligt:

At etablere et advisory board er det bedste, jeg har gjort for min virksomhed

Og så begyndte ringene at brede sig, for på Clubhouse kan alle tage del i snakken, og her var Trine den første, der bød ind med et spørgsmål. Mit absolutte favoritspørgsmål:

Hvordan finder man den første bestyrelsespost?

Vejen til den første bestyrelsespost

Fordi formatet er ganske kort, og vi kun havde afset en halv time til snakken, svarede jeg ganske kort med mine 3 allerbedste råd:

  1. Sig det højt. Særligt hvis du ikke ligner det gængse medlem, er det vigtigt, at du er tydelig med dit kandidatur

  2. Snak med Jens. Find nogle af alle dem, der har adgang til bestyrelseposterne og skab dit et bestyrelsesrelevant netværk

  3. Opret din profil på nBoard.dk og vær skarp på, hvad du kan byde ind med

Herefter rakte Jan hånden i vejret, og det sjove er så, at Jan faktisk er én af dem, der kom ind i Carstens advisory board, så ham var det selvfølgelig også super fedt at høre fra.

Jan kunne kun bakke op om nBoard, som netop havde været vejen til hans første bestyrelsespost, men derudover havde han også et spørgsmål, som gik på bestyrelsens kontaktflader i virksomheden.

Han havde nemlig bemærket, at jeg på #BoardRoomTalk en uge tidligere havde snakket om, at jeg godt kunne lide at komme tæt på virksomheden og medarbejderne. At jeg ikke bare møder op i bestyrelseslokalet og kører igen.

Hvorfor skal man være tæt på virksomheden?

Jeg fortalte, at det giver rigtig god mening for mig at komme tættere på både medarbejdere og kunder, fordi jeg har brug for at vide, hvad vi står på. Faktisk synes jeg, det er både useriøst og arrogant at sidde i bestyrelsen og træffe en masse strategiske beslutninger uden overhovedet at interessere sig for, hvordan det ser ud hos medarbejderne - og hvordan det ser ud hos kunderne. Derfor står jeg også altid til rådighed mellem møderne, hvor medarbejderne eller andre fra ledergruppe eller direktion gerne må kontakte mig.

Bestyrelsesarbejde er ikke udelukkende reserveret til bestyrelsesmøderne.

Hvad skal man egentlig kunne?

Den næste spørger stillede endnu et af guld-spørgsmålene, som jeg også får rigtig tit, nemlig:

“Hvad skal man egentlig kunne?”

Det er der ikke ét svar på, men overordnet skal man tænke på, at bestyrelsen skal byde ind på virksomhedens største, strategiske udfordringer - og største strategiske muligheder. Derfor er der et væld af kompetencer, som kan blive bragt i spil, for de største strategiske udfordinger kan ligge i salget, i supply chain, i talentudviklingen, i internationalisering - i hvad som helst.

Det siger ejerleder Gitte Kirkegaard meget mere om her, ligesom jeg også deler et hack til at sætte ord på din egen knivskarpe bestyrelsesprofil lige her.

Fra nul til fem bestyrelsesposter på 2 år

Næste taler på scenen var Pernille Sandberg Beck. Pernille står bag Goodtalks, og hun indledte selv med at fortælle, hvordan hun havde fået 5 bestyrelsesposter på 2 år - på trods af en baggrund som “blød HR-dame” - ved at være tydelig omkring sit kandidatur og at række ud til folk, som hun gerne ville arbejde i bestyrelsen for.

Jeg deler også Pernilles vej ind i bestyrelsen her.

Derudover havde hun lyst til at dele, hvorfor det er fedt at arbejde i en bestyrelse, og hvorfor det ikke kun er virksomheden, der får værdi af en bestyrelse - det gør medlemmer også:

  1. Man får ny indsigt og ny viden, fordi man bruger sin erfaring på nye områder

  2. Man får nye idéer og bliver inspireret til andre måder at gøre tingene på

  3. Man får et nyt, stort netværk

Jeg har tidligere - i anonym form - skrevet om Pernilles første bestyrelsespost, fordi hun på et tidspunkt spurgte:

“Jeg skal lige høre dig, gør jeg det rigtigt?“

Det indlæg - og mit svar - kan du læse her, men jeg spurgte Pernille, om hun kunne huske det, og hvad hendes erfaring efterfølgende havde været?

Heldigvis havde hun ikke ændret taktik. Faktisk er det nu et fast element, når Pernille skal onboardes i en ny bestyrelse, at hun tager en eller flere dage i praktik. En eller flere dage “på gulvet”, hvor hun kommer langt tættere på virksomheden, på medarbejderne og på kunderne for at få en bedre føling med virksomhedens situation og med udfordringer og muligheder.

Hvordan går man fra poster i én sektor til poster i en anden?

Næste spørger var Marianne, som stillede et af de spørgsmål, jeg også får rigtig tit. Marianne har mange poster i den kulturelle sektor, men hun var nysgerrig på, hvordan hun kunne bruge den erfaring til også at få poster i mere klassiske små og mellemstore virksomheder.

Min erfaring er, at man skaber lige så meget værdi i bestyrelser den kulturelle sektor som i SMV’erne, og kunsten er at formulere den værdi og de resultater, man har været med til at skabe. Det kan være man har tiltrukket nye kundegrupper, udviklet nye koncepter, skabt bedre økonomi, udviklet nye forretningsmodeller etc. etc. i kulturbestyrelsen, og det er værdiskabelse og resultater, men også kan bruge og forstå i den private sektor.

Her uddyber jeg, hvordan man går fra en frivillig til en - såkaldt - professionel bestyrelse.

Dit lokale erhvervsråd kan også være en vej

Sidste levende billede var Tina, som ville minde os allesammen om at huske de lokale erhvervsråd. Her er der nemlig god kontakt til de lokale virksomheder, så her er også endnu en vej til de lokale virksomheders bestyrelser.

Jeg er helt enig og har også skrevet om erhvervsrådene som en vej til bestyrelsen.

Så var den halve time gået, vi takkede af og ønskede hinanden en god dag. Endnu et inspirerende møde på Clubhouse. Skriv til mig, hvis du gerne vil med. Clubhouse frigiver løbende nye invitationer, som kan deles med nye medlemmer.

Her skriver jeg også om bestyrelsesarbejdet: