Hvad skal man egentlig kunne?

Photo by Yosep Surahman on Unsplash

Noget af det, der fylder allermest til mine foredrag og på mine kurser, er spørgsmål til kompetencer.

For hvad skal man egentlig kunne for at byde ind på bestyrelsesarbejdet?

Og jeg forstår udfordringen. For det første er det - som alt andet inden for bestyrelsesarbejdet - ikke noget vi taler særligt meget om. For det andet er det helt klart noget af det, der er under forandring.

De klassiske dyder

Hvor det tidligere har været "nok" at mestre de klassiske, bestyrelsesfaglige dyder (som fx er dem Jens er 100 meter-mester i), er der i det værdiskabende bestyrelsesarbejde brug for at folde den faglige palet mere ud.

Og for the record: Der er stadig brug for Jens. Vi har et bestyrelsesansvar og en kontrolopgave, der skal løses. Det er Jens super god til, og jeg ville nødigt arbejde i en bestyrelse, hvor der ikke var en knivskarp Jens - eller flere.

Nye kompetencer i bestyrelsen

Men der er også brug for noget andet, og det "andet" afhænger 100% af den enkelte virksomhed.

Det er nemlig her, vi finder ud af, hvad der er virksomhedens største strategiske udfordringer eller største strategiske muligheder - og så rekrutterer vi de kompetencer ind, der kan hjælpe os med at løse disse udfordringer eller realisere disse muligheder.

Bæredygtighed, digitalisering og projektledelse

Nogle af de kompetencer, jeg helt konkret ser en stigende efterspørgsel efter til de danske bestyrelser, er fx bæredygtighed og digitalisering.

Og det er der sjovt nok lige kommet tre podcasts om.

Her fortæller Mie Krog, hvordan hun sætter bæredygtighed på bestyrelsens dagsorden. Hun fortæller også, hvorfor det er vigtigt, og hvad det giver af udfordringer.

Her snakker jeg selv med Stine Odgaard Ranum om, hvordan jeg bringer mine kompetencer inden for digital projekt- og programledelse i spil i bestyrelseslokalet, og her snakker jeg med Helle Bro om behovet for mange flere forskellige kompetencer i de danske bestyrelser generelt.

Og det er blot tre eksempler. Andre kompetencer kan være innovation, HR, salg, marketing, supply chain og alt muligt andet, som de danske virksomheder kæmper med at lykkes med.

Strategisk niveau

Men når vi så snakker om de mere fag-faglige kompetencer, er der altid nogle, der kommer med indvendingen:

"Jojo, men de skal jo kunne bidrage på strategisk niveau"

Og ja, det skal vi. Og det kan vi. Men af eller anden grund er det sværere at forstå, når vi taler om bæredygtig og digitalisering, end når vi taler om de mere gængse fagligheder i bestyrelseslokalet.

Jeg ved fx ikke, hvornår en revisor en advokat eller en bankmand senest er blevet mødt med samme indvending: "Jojo, men du skal også kunne bidrage på strategisk niveau".

Don't worry: Der er mange fagligheder, der kan bidrage på strategisk niveau, og involveringen af flere forskellige fagligheder er - in my very humble opinion - intet mindre en forudsætning for det værdiskabende bestyrelsesarbejde.

Synes du, det er svært at stille skarpt på dine kompetencer, tilbyder jeg at gennemgå din LinkedIn-profil og give dig videofeedback på, hvilke kompetencer, der kan være med til at åbne døren for dig.

Her skriver jeg også om vejen til den første bestyrelsespost?