Dorthe Dahlin Irvold: Vejen til min første bestyrelsespost

Det seneste år har jeg holdt 80+ foredrag om vejen til den første bestyrelsespost, og jeg har haft 150 kursister gennem forskellige forløb, men da jeg hørte Dorthe Dahlin Irvold fortælle om vejen til den første bestyrelsespost (som i Dorthes tilfælde blev til 3 poster inden for 1 år), fik jeg den tanke, at alle bare burde gøre som Dorthe.

Jeg kan tale stolpe op og stolpe ned om alle de ting, du kan gøre - men tilbage står, at du skal gøre noget.

Det er nemlig først og fremmest de ting, du gør, der fører til den første bestyrelsespost. Ikke de ting, du ved, eller de ting, du overvejer at gøre - men de ting, du rent faktisk gør.

Læs selv med her og lad dig inspirere.

Hvad laver du i dit daglige arbejde?

Jeg driver min egen virksomhed, Irvold IT & Kommunikation, hvor jeg hjælper mindre og mellemstore virksomheder med de opgaver, som en intern IT- eller marketingafdeling ellers ville tage sig af - hvis kunderne ellers havde haft sådanne afdelinger. 

Derudover har jeg 27 års erfaring fra ledelsesroller inden for marketing/kommunikation, forretningsudvikling og strategi - primært i IT-branchen.

Hvorfor valgte du at gå ind i bestyrelsesarbejdet?

Da jeg for et års tid siden sagde mit faste job op for at starte egen virksomhed, forudså jeg meget hands-on arbejde omkring opbygningen og mange praktiske kundeopgaver. 

For at sikre et varieret arbejdsliv med faglig sparring med andre omkring strategiske temaer, satte jeg “relevante bestyrelsesposter” på min plan.  

Havde du nogle forbehold eller fordomme om bestyrelsesarbejdet, der holdt dig tilbage?

Jeg gik ind i arbejdet med at finde en bestyrelsespost med en holdning om, at jeg var nødt til at fortælle ret tydeligt, at jeg havde et ønske om at komme i bestyrelser. 

Man taler om old-boys network, men det er selvfølgelig klart og helt naturligt, at bestyrelsesformænd bruger eget netværk, når de søger medlemmer. Så jeg vidste godt, at det ville blive nødvendigt at gøre en indsats for at få dem til at tænke på mig som en del af deres netværk.  

Hvordan fik du din allerførste bestyrelsespost?

Først kiggede jeg mit eget netværk igennem. Det er omfattende, særligt inden for IT, og mit netværk indeholder også en del lokale erhvervsfolk. 

Derefter listede jeg alle dem, jeg forestillede mig, ville kunne hjælpe mig - enten direkte eller som anbefaling. Nogle på listen havde jeg ikke haft kontakt til i mere end 20 år, og så startede jeg fra en ende af. 

Helt konkret sendte jeg en mail og forklarede, at jeg søgte en bestyrelsespost, ligesom jeg også fortalte, hvad jeg kan bidrage med. Flere ringede retur om forskellige muligheder, projekter, advisory boards og bestyrelser, og så var det bare at komme i gang med at “dyrke” mulighederne.

Inden for nogle måneder førte den indsats til en plads i et advisory board, en bestyrelsespost i den lokale erhvervsforening og en bestyrelsespost i en vækstvirksomhed.

Faktisk nåede jeg ikke særligt langt ned af listen, så når jeg på et tidspunkt får plads til en bestyrelsespost mere, har jeg listen liggende klar, og så har jeg tænkt mig at fortsætte på samme måde.

Jeg ved godt, at nogle opfatter det som en barriere at tage fat i folk direkte, men lad mig bare sige: Jeg fik INGEN negativ respons på henvendelserne. Der var en enkelt, der udtrykte, at det nok ville blive op ad bakke, fordi der var mange om buddet, men ellers fik jeg kun følelsen af, at alle skubbede mig fremad og ville mig det godt.  

Hvad kan du bidrage med i bestyrelseslokalet - og hvordan skaber det værdi for virksomheden?

Jeg har siddet i ledergrupper og arbejdet sammen med og supporteret bestyrelser, både i danske og internationale IT-virksomheder. Jeg synes, at jeg kan bidrage med både ledelses- og forretningsmæssig erfaring og strategiske perspektiver især inden for teknologiområdet, hvor mit netværk kan være en hjælp i forhold til fx organisatoriske emner, samarbejdspartnere og rekruttering. 

Mine mange år som kommunikations- og marketingansvarlig kan være med til at sikre en god dialog mellem bestyrelse og organisation og videre til markedet, og så tænker jeg måske lidt ud-af-boksen på nogle områder, når jeg fx stiller spørgsmål, der ind imellem leder til nye diskussioner, og jeg insisterer på at bringe fx grøn omstilling i spil. 

Hvad er det allerbedste ved at arbejde i en bestyrelse ?

Såre simpelt - sparring og networking med dygtige mennesker, der har samme mål.

Andet du gerne vil dele?

Jeg har i mange år arbejdet med min personlige plan for “Dorthe A/S”; Hvordan mit liv skal se ud, balancen mellem arbejde og fritid, en afklaring af mine personlige målsætninger og min plan for, hvordan jeg når dem. 

Ligesom vi er mange, der planlægger, udvikler og eksekverer på jobbet, er det også vigtigt for mig at have min egen, personlige plan. Både for at sikre, at min arbejdskarriere går i den retning, jeg ønsker, og mindst lige så meget for at sørge for, at alt er i balance, og at jeg bevæger mig i den retning, JEG ønsker, så det ikke kun er tilfældigheder, der styrer. Når det er i planen, så sker det. Fx har jeg også haft en målsætning om at få mere idræt og bevægelse ind i hverdagen på flere niveauer, ligesom velgørenhed, lokal erhvervsudvikling og forfatterskab også er med i planen.

Mit netværk er en virkelig vigtig del af den plan, og jeg kan ikke understrege tilstrækkelig tykt, hvor vigtigt det har været og er for udførelsen af min personlige plan. 

Jeg læste “Du behøver ikke hedde Jens og gå i jakkesæt” i starten af min proces og fandt den meget nyttig og konkret (jeg er vild med “konkret”).

Der ER mange Jens’er i bestyrelsesverden, og det er en fed opdagelse, at de ikke er konkurrenter, men tværtimod gerne vil spille bolden til nye spillere. Det kræver selvfølgelig, at vi sætter os selv i spil og løber med ind på banen. Faktisk er ham, der hjalp mig til bestyrelsesposten i den private virksomhed, netop Jens i jakkesæt :-)

Her finder du flere inspirerende rollemodeller: