Marianne Vagn Pedersen: Vejen til min første bestyrelsespost

Pludselig var der én af de allerbedste beskeder i indbakken igen. Den var fra Marianne Vagn Pedersen, som kunne fortælle, at hun lige have landet sin første post.

Juuhuuu! Jeg danser en glad dans hver eneste gang, en ny profil kommer i gang i én af de danske bestyrelser.

Heldigvis var Marianne frisk på at dele sin historie her på Nyibestyrelsen.dk.

Heldigvis fordi den fortæller om alle de 100% genkendelige forbehold, man selv kan gå med indeni - og så rummer den en opfordring til at springe ud i det.

Endelig er det også én af de historier, jeg ikke fortæller om så tit. Nemlig vejen til en bestyrelsespost i en medlemsejet forening, i dette tilfælde CA a-kasse. Dem er der nemlig også masser af derude, og der er masser af bestyrelsesposter at få efter.

Dyk selv ned i Mariannes historie og lad dig inspirere.

Hvad laver du i dit daglige arbejde?

Jeg er selvstændig udviklingskonsulent og stiftede MarKant (mar-kant.dk) i 2014. Her hjælper jeg mennesker, der er midt i karrieren, med at skabe balance i deres (arbejds-) liv.

Derudover er jeg tilknyttet en uddannelsesinstitution (UCN) som ekstern underviser og coach, og så arbejder jeg hos Ballisager som ekstern konsulent. 

Jeg har en baggrund gennem 25 år i den finansielle sektor i ind- og udland, men i 2007 sagde jeg op for at læse Sociologi på Aalborg Universitet.

I 2012 dimitterede jeg som Sociolog med speciale i organisationskultur og ledelse med et særligt fokus på diversitet og inklusion i den finansielle sektor.

Derudover er jeg certificeret Organisationscoach, så jeg forsøger at kombinere mine mange forskellige faglige platforme i mit daglige virke.

Hvorfor valgte du at gå ind i bestyrelsesarbejdet?

Fordi jeg gerne ville have indflydelse og være med til at gøre en forskel. Jeg har tidligere været i flere frivillige bestyrelser, og jeg ville gerne i en professionel bestyrelse, da jeg synes godt om arbejdet på det strategiske niveau.  

Havde du nogle forbehold eller fordomme om bestyrelsesarbejdet, der holdt dig tilbage?

Jeg havde en oplevelse af, at jeg ikke havde noget særligt at byde ind med, og at jeg ikke var fagligt stærk nok. At min profil var ”for bred”, og at mine kompetencer ikke var specifikke nok, som hvis jeg fx arbejdede med Økonomi, Jura, Salg osv.

Med mine 25 år i den finansielle sektor i 25 år havde jeg et andet billede af bestyrelsesarbejdet og bestyrelsesmedlemmerne, og derfor var det svært at få styr på de kompetencer, jeg selv kan byde ind med i en bestyrelsessammenhæng.  

Jeg har ikke haft rollemodeller, som jeg kunne spejle mig i, men langsomt begyndte jeg at få øje på de ting, jeg selv kan byde ind med i bestyrelseslokalet.

Hvordan fik du din allerførste bestyrelsespost?

Jeg har tidl. arbejdet i frivillige bestyrelser, bl.a. på mine børns skoler og i den frivillige forening ErhvervsKvinder, men det er først i de senere år, jeg er blevet opmærksom på de professionelle bestyrelser.

Helt konkret fik jeg min første post, fordi en karriererådgiver fra CA Karrierepartner og A-kasse (CA) opfordrede mig til at stille op, da der var valg til CA’s Repræsentantskab. Jeg har været medlem af CA (tidl. C3) siden 2007, og her kunne jeg godt se, hvordan jeg kunne byde ind med mine kompetencer.

Da jeg havde besluttet mig for at stille op, gik jeg relativt systematisk til værks og aktiverede mit netværk for at få stemmer nok til at blive valgt ind i Repræsentantskabet.

Det var samme strategi, jeg benyttede, da jeg blev opfordret til at stille op til bestyrelsen. Her var det bare de andre medlemmer af Repræsentantskabet, der skulle aktiveres, så de vidste, hvad jeg stod for – og dermed ville sætte deres stemme på mig.

Jeg blev valgt ind i bestyrelsen for CA i juni måned i år, og det har virkelig bestyrket mig i troen på, at jeg også har masser at bidrage med i bestyrelseslokalet.

Nu ved jeg mere konkret, hvad jeg kan byde ind med, og det er virkelig fedt at være med til at træffe beslutningerne på strategisk niveau. Derudover giver det også en ro og en bestyrket tro på mine kompetencer og mit bidrag, at der er opbakning fra de andre medlemmer af Repræsentantskabet, og at jeg har været med i det rum, så det nu er velkendt, hvad der egentlig foregår i bestyrelseslokalet.

Hvad kan du bidrage med i bestyrelseslokalet - og hvordan skaber det værdi for virksomheden?

Jeg kan bidrage med min kompetencemæssige bredde: 

  • Som sociolog har jeg en naturlig interesse for mennesker og interesserer mig for adfærd, mønstre og tendenser – jeg kan se ind i datamateriale og omsætte det til udviklings- og forbedringspunkter

  • 25 år i den finansielle sektor har givet et solidt indblik i budgetter, økonomi, nøgletal og regnskaber

  • Som selvstændig er jeg vant til at arbejde innovativt og strategisk med fokus på forretningsudvikling

  • Jeg har undervist i salg og salgsledelse gennem flere år og arbejder også aktivt med salgsstrategier og kunderelationer i min virksomhed

På den måde er min kompetencemæssige bredde blevet en styrke, hvor jeg tidligere havde en forestilling om, at jeg i stedet skulle byde ind med noget mere specifikt.

Hvad er det allerbedste ved at arbejde i en bestyrelse ?

Det allerbedste er at arbejde på det strategiske niveau, hvor man er med til at sætte retningen for virksomheden. Det er også fantastisk givende at sparre og samarbejde med de øvrige bestyrelsesmedlemmer, og så er det en gave at få en stor indsigt i den virksomhed, man arbejder i bestyrelsen for.

Endelig er det skønt, at jeg får nye indsigter og bliver inspireret af de andre på vores møder og i andre sammenhænge.

Andet du gerne vil dele?

Jeg vil sige, at man skal gribe muligheden, når og hvis man får den. Man skal tro på, at man har noget at byde ind med. Også selvom man ikke ligner alle de andre, der arbejder i de danske bestyrelser.

Jeg er klar til flere poster, måske 2-3 poster, fordi det passer godt ind i mit øvrige arbejdsliv. Som soloselvstændig har jeg ikke kolleger, og her er bestyrelsen et nyt forum for mig, hvor jeg pludselig har fået en masse nye kolleger og en masse ny inspiration og viden.

Hip hip hurra for Marianne og hendes første bestyrelsespost. Så fedt at hun er gået efter den og dermed har fået troen på, at hun kan meget mere i Bestyrelsesland, end hun først lige gik og troede.

Jeg møder mange, som ikke er opmærksom på alle de muligheder, der ligger i de medlems- og forbrugerejede selskaber, men også her er der masser af bestyrelsesposter i spil. Derfor en hurtig guide:

  1. Spørg fx dig selv, hvor du får dit vand, din varme og din elforsyning fra? Hvor du i øvrigt er medlem eller medejer (din bank, din pensionskasse, dit forsikringsselskab)? Her kan du med stor sandsynlighed stille op til bestyrelsen eller til repræsentantskabet

  2. Når du har identificeret de spændende muligheder, skal du på jagt i vedtægterne. Det er nemlig her, det er defineret, hvordan og hvornår hver enkelt virksomhed eller organisation har valg til bestyrelsen.

  3. Nysgerrig på mere? Så deler jeg flere detaljer i dette blogindlæg om forskellige repræsentantskaber og i dette blogindlæg om alle mulighederne i forsyningsselskaberne

Her finder du flere inspirerende rollemodeller: