Når bestyrelsesarbejdet for alvor bliver værdiskabende

Foto fra Anna Langhorns Instagramprofil for Leading Boards, som du kan følge her (foto bragt med tilladelse)

Jeg er kæmpe fan af podcasts, og jeg deltager selv i alle dem, jeg bliver inviteret ind i, fordi jeg synes, det er både fuldkommen fantastisk og fuldkommen nødvendigt, at bestyrelsesarbejdet bliver formidlet på alle mulige nye måder.

Senest har podcasten M&A Lounge med Hanne Jessen Krarup fundet vej til mit feed, for her er flere afsnit, der giver nye, inspirerende perspektiver på bestyrelsesarbejdet.

Hanne er selvstændig M&A-advokat, hvilket betyder, at hun kan stå for det juridiske ifm. køb og salg af virksomheder, men derudover har hun også taget en master i psykologi, så Hanne ser ikke bare salg og opkøb som kolde virksomhedsoverdragelser, men som handlinger og relationer mellem mennesker - og hun er ikke bleg for at sige, at det er den sidste del, der er det allervigtigste i et succesfuldt opkøb.

Jeg er - ikke overraskende - helt enig.

Bestyrelsesarbejde er ledelse

Men podcasten handler ikke udelukkende om salg og opkøb af virksomheder. Den handler dybest set om ledelse i forandringsprocesser, og så handler den om alle de aktører, der er en del af ledelsesrollen i en virksomhed. Således også bestyrelsen.

Derfor har Hanne også i dette afsnit af podcasten inviteret bestyrelsesrådgiver Anna Langhorn i studiet. Her sætter Anna ord på nogle af de ting, jeg selv har erfaret og mærket og taget stilling til ifm. med min indtræden i en ny bestyrelse - uden at jeg nogensinde har formået at sætte ord på det, som Anna gør.

For mig er det sindssygt vigtigt at arbejde sammen med mennesker, som inspirerer mig, som er dygtige inden for deres felt, og som kommer med en positiv energi, indstilling og vilje til at arbejde sammen om at hjælpe virksomheden fremad.

Det er nogle af de ting, Anna også sætter ord på - på en meget mere begavet og strategisk måde, end jeg selv havde formået at formulere.

Anna har skabt virksomheden Leading Boards for at give bestyrelsesarbejdet flyvehøjde og for at få meget mere ud af alle de gode folk, der sidder med omkring bordet.

Bestyrelsesarbejde er nemlig ledelse, og her mener Anna, at den måde bestyrelsesarbejdet ledes på minder om noget fra en fjern fortid.

Moderne ledelse i bestyrelseslokalet

Hvis man kigger på moderne ledelseslitteratur, handler ledelse om at skabe relationer og følgeskab, om at skabe stærke virksomhedskulturer og om samarbejde.

Sådan er det stadig de færreste bestyrelser, der arbejder, og derfor virker bestyrelsens måde at arbejde på mildest talt en smule forældet. Resultatet er, at bestyrelsen og bestyrelsesarbejdet bliver distanceret fra organisationen. Bestyrelsen bliver en fjern og forældet størrelse, som virker ude af trit med tiden.

Med mindre altså bestyrelsen tager mere moderne ledelsesprincipper til sig og begynder at arbejde på en helt ny måde.

Giver det overhovedet mening at ha’ en bestyrelse, som få gange om året mødes for på kort tid at forholde sig til bunker af tal, papirer og spørgsmål, . Er det ikke en forældet måde at arbejde på set i lyset af de store skift der sker i ledelse og på samfundsplan?
— Anna Langhorn (kronik i Børsen)
Spotify logo

På Spotify har jeg lavet en playliste udelukkende med podcastafsnit, der handler om det værdiskabende bestyrelsesarbejde og vejen til den første bestyrelsespost. Se den lige her.

Det handler om det relationelle, som vi er nødt til at anerkende, ligesom vi skal erkende, at det er et springende punkt for den måde vi arbejder på, de beslutninger vi træffer og den måde vi selv som bestyrelse udøver ledelse på.

Det handler om dynamikkerne, hierarkiet, magtspillet osv. - i bestyrelseslokalet fuldkommen som alle andre steder, hvor der bedrives ledelse.

Jeg er kæmpe fan og genkender alt det, Anna bringer på banen.

Jeg har ikke selv sat så præcise ord på, men der er ingen tvivl om, at moderne ledelse i bestyrelseslokalet ikke bare er en forudsætning for øget værdiskabelse generelt - det er også en forudsætning for at vi får mange flere forskellige typer af bestyrelsesmedlemmer i spil.

Og ikke mindst: At flere forskellige typer af bestyrelsesmedlemmer og -kandidater overhovedet får lyst til - og orker - at byde ind på bestyrelsesarbejdet.

Lyt selv med her. Du bliver så glad.

Flere guldkorn

Der er så mange guldkorn i episoden. Anna går meget mere i dybden med den relationelle side af bestyrelsesarbejdet - og hvor vigtigt det er, at vi arbejder med og er bevidste om de relationer, der er på spil. Både i bestyrelseslokalet men også relationer ift. fx direktionen, til medarbejderne og til øvrige interessenter.

Oh yes, jeg er helt enig. Det er derfor jeg kun går ind i bestyrelser, hvor jeg fornemmer, at vi har lyst til at være der sammen. At vi læner os ind over bordet for at være med til at udvikle, skabe værdi, stille gode spørgmål og diskutere løsninger, som hjælper virksomheden og bringer den fremad på alle mulige måder.

Men altså, lyt selv med her. Det er med garanti også den form for bestyrelsesarbejde, du allerhelst vil være med til at lave.

Ud over at sparke myten om de oh-så-rationelle beslutninger til hjørne, bliver du også opdateret på Meena Thuraisinghams forskning, som Anna sammenfatter ved flg. karakteristika for den værdiskabende bestyrelse:

  • Stort engagement

  • Høj grad af ejerskab

  • Forskellige synspunkter som aktivt bringes i spil

  • Levende, åben og nysgerrig debat

  • Stiller modige spørgsmål

  • Grundige ift. analyser og tager sig tid til at komme dybere end bare at skøjte på overfladen

Well, you get the picture. Bare lyt.

Mere info

Du kan både lytte og læse om Annas arbejde med bestyrelsesledelse.

Her skriver Anna på sin blog om, hvordan man skaber en god bestyrelseskultur.

Følg også Anna på LinkedIn og på Instagram.

(Ingen reklame bare helt glad i låget over at endnu en bestyrelsesaktivist melder sig på banen med den klare ambition at skabe bedre bestyrelsesarbejde - som i tilgift er så meget mere inspirerende at være en del af)

Læs meget mere om det værdiskabende bestyrelsesarbejde lige her: