Lise Rønfeldt: Kommunikatøren, der ved præcis, hvad hun kan bidrage med - og landede de første poster via netværk og åbne opslag

Jeg mødte Lise Rønfeldt Bagger første gang, da hun dukkede op på et af mine kurser. Hun var sød, smilende og super begavet, og så delte vi instinktivt mange af de samme kæpheste. Særligt forbavselsen og frustrationen over, at så forsvindende få bestyrelsesposter bliver besat via professionelle rekrutteringer. 

Det blev vi enige om at skrive en kronik om - og faktisk endte den kronik med at blive bragt i Børsen. 

Siden har vores veje også krydset hinanden i andre sammenhænge, og jeg blev glad helt ned i maven, da Lise en dag annoncerede sin første bestyrelsespost i et opslag på LinkedIn og ganske kort tid efter i min indbakke: 

“Endnu en god nyhed fra mit lille bestyrelseshjørne: Jeg fik også posten hos Børnehjælpsdagen, så jeg har totalt optur over, hvordan dette år starter på bestyrelsesfronten :-)”

Vi er så heldige, at Lise gerne vil dele sin historie. Læs med her og lad dig inspirere!

Hvad laver du i dit daglige arbejde?

Jeg er selvstændig kommunikationsrådgiver og indehaver af Rønfeldt Kommunikation. Jeg udvikler og eksekverer strategisk kommunikation, PR og journalistik for store og små virksomheder og organisationer.

Inden jeg kastede mig ud i min drøm om et mere frit og fleksibelt arbejdsliv, har jeg bl.a. været ansat som ansvarlig for kommunikation i NGO- og kulturbranchen og leveret artikler til dagblade og magasiner.

Hvorfor valgte du at gå ind i bestyrelsesarbejdet?

Jeg har længe undret mig over, at kommunikation som faglighed sjældent er repræsenteret i bestyrelseslokalerne. For det er en afgørende kompetence i forhold til bestyrelsens opgave som øverste strategiske ledelse. Jeg bidrager med at forløse det strategiske potentiale, der er i professionel kommunikation. Uanset om man skal sælge et produkt, en sag eller noget helt tredje, så er kommunikative kompetencer afgørende bl.a. i forhold til brand, omdømme, kendskab og synlighed - og for at forebygge og/eller håndtere kriser.

Havde du nogle forbehold eller fordomme om bestyrelsesarbejdet, der holdt dig tilbage?

I dén grad. Jeg skrev fx dette indlæg i Børsen sammen med Laura Vilsbæk, hvor vi harcelerer over den manglende åbenhed, når bestyrelser rekrutterer. Den lukkede tilgang harmonerer ikke med mit billede af og ønske om at arbejde professionelt. 

Derudover har jeg også oplevet – særligt blandt de mere traditionelle bestyrelsestyper – at det kan være en kamp at argumentere for, hvilken værdi kommunikationskompetencer bidrager med, og hvorfor det er afgørende, at de kompetencer er tilstede. 

Jo større diversitet (også) i faglighed, jo flere nuancer og perspektiver vil man få fx i de problemstillinger og udfordringer, som bestyrelsen skal tage stilling til.

Hvordan fik du din allerførste bestyrelsespost?

Udover mine poster i frivillige bestyrelser fik jeg mine seneste to bestyrelsesposter i hhv. Fonden GRO Kvindekrisecenter og Børnehjælpsdagen efter en proces med åbne opslag og samtalerunder. Jeg så opslagene på Linkedin via netværk.

Herefter lavede jeg grundig research og kastede mig over tastaturet, hvor jeg beskrev, hvad jeg som profil kan bidrage med og hvilken værdi, det kan skabe. Så blev jeg inviteret til samtaler og tilbudt posterne. Yay!

Hvad kan du bidrage med i bestyrelseslokalet? Og hvordan skaber det værdi for virksomheden?

Generelt et strategisk blik - naturligvis med kommunikationsbrillerne på. En af mine spidskompetencer er at identificere de gode historier, indsatser og værdier – og dermed positioneringspotentiale og forretningsmæssige muligheder. Mit fokus er altid på, at visioner og værdier efterleves til gavn for både bundlinje, relationer, omdømme og opbakning. 

Jeg er vant til at arbejde systematisk med netværk og skabe strategiske alliancer med forskellige samarbejdspartnere og stakeholders, fx i forhold til finansielle bidrag eller videndeling. Det kan (også) skabe værdi på bestyrelsesniveau.

Hvad er det allerbedste ved at arbejde i en bestyrelse?

At bidrage til at skabe værdi og forandring. Finde gode match både menneskeligt og i kombinationen af forskellige fagligheder, så man får de bedste betingelser for så effektivt et (sam)arbejde som muligt. Når organisationens værdier flugter med ens egne, er det et rigtigt godt udgangspunkt. 

Derudover lærer jeg også selv super meget af bestyrelsesarbejdet og ikke mindst alle de seje mennesker, som jeg samarbejder med.

Andet du gerne vil dele?

Kæmpe shout-out til de bestyrelser, der rent faktisk slår ledige bestyrelsesposter åbent op. Mange bestyrelser er såkaldt ”selvsupplerende” – men det bør ikke forhindre dem i at gå mere ambitiøst og professionelt til værks. Det skriger til himlen kun at rekruttere i egne netværk og blandt profiler, der ligner en selv. Jeg vil hævde, at bestyrelser, der benytter den arbejdsmetode, ikke tager deres bestyrelsesansvar særligt alvorligt.


Her kan du finde flere inspirerende rollemodeller: