Maja Dalgaard Pøhler: Ildsjælen der brugte sine brændende interesser til at brage ind i de første bestyrelser

Kender du Sustainable Change Makers? Det er et netværk for unge mellem 25-35 år, som arbejder professionelt med bæredygtighed. Men for mit vedkommende, så er det også meget meget mere. Det er blandt andet stedet, hvor jeg mødte Maja Dalgaard Pøhler for første gang. 

Maja landede sin første bestyrelsespost i Sustainable Change Makers i 2020. Faktisk var hendes vej til den første bestyrelsespost lidt anderledes end de fleste. Hun var højgravid og havde ikke forestillet sig, at hun kunne bidrage med noget - alligevel blev hun prikket på skulderen og siger i den forbindelse følgende:

 “Det gav mig blod på tanden - og jeg havde derfor ingen betænkeligheder ved at stille op til den næste bestyrelsespost”

Efterfølgende har Maja landet endnu en bestyrelsespost. Fælles for begge bestyrelsesposter er, at der er et mål om at påvirke samfundet i en mere bæredygtig retning.

Jeg kan ikke få armene ned 🙌🏼 Vi har brug for mange flere som Maja. Hun er mega sej og inspirerende. Faktisk er vi så heldige, at hun gerne vil dele sin historie med os her på Nyibestyrelsen.dk. Læs med og lad dig inspirere her!

Hvad laver du i dit daglige arbejde?

Til dagligt er jeg konsulent hos NIRAS, hvor jeg arbejder med læring, samarbejde, interessenthåndtering, undervisning og facilitering.

Hvorfor valgte du at gå ind i bestyrelsesarbejdet?

Jeg blev faktisk prikket til, fordi der manglede kvindelige kandidater til en bestyrelsespost i Sustainable Change Makers - og det blev så min første bestyrelsespost. 

Min næste bestyrelsespost fik jeg ved at stille op til valg. Det var faktisk én i mit netværk, som opfordrede mig til det, da hun synes jeg ville være en fed profil at få ind i bestyrelsen hos Dansk Vegetarisk Forening.

Havde du nogle forbehold eller fordomme om bestyrelsesarbejdet, der holdt dig tilbage?

Ja, det havde jeg helt sikkert. Jeg er humanist med stort H, og jeg havde en forestilling om, at jeg ikke kunne bidrage med noget i en bestyrelse - min fordom var, at det kun handlede om jura og økonomi. 

Der var også nogle forbehold, som holdt mig tilbage i forbindelse med min første bestyrelsespost. På daværende tidspunkt var jeg højgravid, og jeg havde slet ikke haft tanken om, at jeg kunne være en egnet kandidat. Det viste sig dog, at det slet ikke var noget problem overhovedet. Faktisk havde jeg min nyfødte baby med til bestyrelsesmøderne, og det hele gik super godt. 

Det gav mig blod på tanden - og jeg havde derfor ingen betænkeligheder ved at stille op til den næste bestyrelsespost.

Hvordan fik du din allerførste bestyrelsespost?

Jeg blev kontaktet, da der manglede kvindelige kandidater i bestyrelsen hos Sustainable Change Makers; et netværk for unge mellem 25-35 år, som arbejder professionelt med bæredygtighed. 

Sustainable Change Makers stod i den situation, at der var en stor overvægt af hvide mænd, som havde meldt sig på banen. Og det er jo egentlig ret paradoksalt netop fordi vi bryster os af at arbejde med bæredygtighed, hvor ligestilling og diversitet jo er en stor del af den sociale side af bæredygtighed. 

Som tidligere nævnt er jeg på daværende tidspunkt højgravid og har desuden en meget humanistisk profil - jeg havde derfor slet ikke overvejet, at jeg kunne være en egnet kandidat. Både på grund af min situation som højgravid, men også fordi jeg jo ikke er så meget til jura og økonomi. Samtidig var jeg meget nysgerrig på bestyrelsesarbejdet og havde mange holdninger og ideer til tiltag - eksempelvis hvordan det var muligt at engagere medlemmerne endnu mere samt skabe stærke relationer. Men jeg havde dog stadig ikke tænkt mig at stille op.

Efter jeg blev prikket til og flere opmuntrede mig til det, så valgte jeg alligevel at stille op. Og jeg kom ind. Der var ikke kampvalg, da vi stillede op. Vi endte med at være tre kvinder og seks mænd - men til gengæld valgte to af mændene selv at være proaktive og påtage sig de to suppleant roller. Det gjorde de netop for at sikre, at vi næsten ville være ligeligt kønsfordelt i den besluttende bestyrelse. 

Jeg oplevede hurtigt, at jeg trives rigtig godt i bestyrelsesarbejdet - og faktisk også, at jeg havde meget at bidrage med.

Hvad kan du bidrage med i bestyrelseslokalet? Og hvordan skaber det værdi for virksomheden?

I begge bestyrelser oplever jeg, at jeg har rigtig meget at byde ind med i forhold til strategi, medlemspleje og værdiskabelse for medlemmerne. 

Det har virkelig været motiverende at opleve min humanistiske faglighed som en styrke i det strategiske arbejde - særligt også fordi, at jeg er den eneste med den type profil i de to bestyrelser, som jeg arbejder i. Min viden om læring, gruppedynamikker, interessenthåndtering, strategisk indflydelse og god formidling skaber stor værdi. Samtidig har jeg et andet blik på, hvordan ting kan fortolkes og hvad det kan få at betydning for forskelligartede medlemmer og interessenter. 

I min tid hos Sustainable Change Makers har jeg været med til at professionalisere bestyrelsens arbejde og netværket blandt andet ved at forankre os som en forening med medlemskontingent, hyre et sekretariat og vækste netværket fra 60 medlemmer til snart 200 medlemmer. Her har jeg selv faciliteret en masse af vores interne og eksterne events, hvilket også har været super fedt at kunne sætte mine kompetencer og erfaringer i spil til gavn for medlemmerne. 

I Dansk Vegetarisk Forening har jeg været med til at understøtte det strategiske og politiske arbejde blandt andet med fokuset: “Hvad skal vi satse på?" "Og med hvilken vinkel?” netop med formålet om at nå bredere ud og i håb om at normalisere flere grønne måltider. Her handler det om at undgå at lyde for ekstreme, samtidig med, at vi ikke er for vage i formidlingen. Det er en balancegang, når man gerne vil rykke på en vigtig dagsorden.

Hvad er det allerbedste ved at arbejde i en bestyrelse?

Det allerbedste er, at dét vi snakker, diskuterer og beslutter får reel indflydelse blandt medlemmerne - og faktisk også i samfundet. 

Jeg synes det er enormt fedt at være uenige, diskutere ting og samtidig gøre hinanden klogere på de forskellige synspunkter. Vi spiller hinanden bedre og lærer af hinanden. Jeg synes også selv, at jeg er blevet “stærkere i min stemme” - forstået på den måde, at jeg ikke længere er bange for at udfordre konsensus og argumentere for min sag. Samtidig lærer jeg også virkelig meget af andres blik på det samme, når de synes noget helt andet. 

Jeg vil mene, at det er afgørende at være nysgerrig og samtidig motivere andre til at være åbne. Det er især relevant, når vi gerne vil påvirke samfundet i en mere bæredygtig retning i begge de bestyrelser, som jeg arbejder i.

Andet du gerne vil dele?

Jeg er overbevist om, at vi har brug for mere diversitet i bestyrelseslokalerne. Samtidig er det altafgørende, at vi tager arbejdet med den bæredygtige omstilling meget alvorligt. Hvis vi skal redde planeten, så er der altså brug for nye måder at tænke på. Vi har ikke brug for mere af det samme, for så ender vi, hvor vi er på vej hen. Og det er ikke hensigtsmæssigt.

Jeg håber virkelig, at flere kvinder, yngre profiler, minoriteter og folk med forskelligartede fagligheder vil involvere sig lige netop der, hvor de har energi og holdninger - og husk, man kan bidrage med mere end man selv lige går og tror (jeg taler jo af erfaring her 🙂)

Vær åben og tænk højt. Dine ord kan gøre hele forskellen. Vi skal turde udfordre og ikke gøre som vi altid plejer at gøre. I stedet for at vi alle sidder og nikker og siger: “Ja, men det lyder jo meget fint”, så kan vi sige: "Okay?" Det havde vi ikke lige overvejet. "Lad os drøfte det”. På den måde løftes fagligheden, og vi får kvalificeret vores indsatser.

Slutteligt kan jeg tilføje, at jeg 35 år og højgravid med barn nummer tre. Jeg har valgt ikke at genopstille til bestyrelsen i Sustainable Change Makers igen i år, da jeg ønsker at give pladsen videre til en yngre profil, som repræsenterer netværkets kernemålgruppe.

Her kan du finde flere inspirerende rollemodeller: